Hiszpańskie Specjały

Hiszpania - Szynka JamonBogactwo kuchni hiszpańskiej nie jest przypadkowe. Przede wszystkim jest to duży kraj, a jak wiadomo – im większy teren, tym więcej różnych regionów. Im więcej regionów, tym bardziej są one zróżnicowane pod wieloma względami, w tym także pod tym kulinarnym. Nie powinniśmy się więc wahać, gdy ktoś proponuje nam skosztowanie przysmaków hiszpańskiej kuchni – możemy mieć pewność, że z takiej uczty wyjdziemy w pełni zadowoleni.

Co mogą jeść mieszkańcy kraju, który leży na dużym co prawda, ale półwyspie? Oczywiście w przeważającej mierze ryby i owoce morza. Te stanowią podstawę diety, choć nie w całej Hiszpanii, a głównie na wybrzeżu, na przykład na Costa Blanca. To nie koniec – mięso również jest tym, co się tam lubi i co przyrządza się na wiele różnych sposobów. Z kuchni bardziej wegetariańskiej natomiast nie można zapominać o oliwkach i pomidorach. Te, będące równocześnie symbolami kuchni śródziemnomorskiej, mają wyśmienity smak – skropione sokiem z cytryny i z odrobiną sera (też hiszpańskiego, na przykład pleśniowego) są podstawą wszelkich sałatek podawanych do zwyczajowych obiadów. Nie można też zapomnieć o paelli, tortilli czy gazpacho, chyba najpopularniejszymi hiszpańskimi daniami.

Zostaw odpowiedź

Musisz się zalogować aby móc komentować.